بررسی بازی ایرانی بررسی بازی‌ موبایل

نقد و بررسی بازی موبایلی شهزاد

بررسی بازی موبایلی شهزاد

در روزهایی که تب و تاب بازی با کلمات یا به قول معروف، سبک بازی‌های پازل کلمات در کل دنیا به جان موبایل‌ها افتاده، بازی‌سازان ایرانی هم دست به کار شدن تا از این قطار پر مسافر جا نمانند. در این میان، شهزاد، یکی از متفاوت‌ترین بازی‌های این سبک است که نه فقط به خاطر شیوه بازی با حروف، بلکه جلوه‌های صوتی، بصری و حتی داستانی به طور خاصی خودنمایی می‌کند. با بررسی بازی موبایلی شهزاد در وی‌جی‌مگ همراه باشید.

مخاطبان بازی‌های موبایلی سلایقی بعضا عجیب و نامتعادلی دارند که به نسبت بازار بازی‌های کنسولی و پی‌سی، تشخیص آن گاهی سخت می‌شود. با این حال، پیشبرد اهداف و سوار کردن آنها بر روی یک موج خاص، شگردی است که برخی بازی‌سازان با آن به خوبی آشنا هستند. سابقه نشان داده که هر از چند گاهی، یک ژانر خاص ترند روز دنیا می‌شود و از آنجایی که پروسه ساخت بازی‌های موبایلی، دردسری به مراتب کمتر دارد، خیل عظیمی از توسعه‌دهندگان خود را آماده‌ی چنین چالش‌هایی می‌کنند.

بررسی بازی موبایلی شهزاد
حسن عمید فرهنگ‌نویس، نویسنده و روزنامه‌نگار نامدار ایرانی است.

این روزها دست هر کسی که موبایل می‌بینید، کم پیش میاید که مشغول انجام یکی از بازی‌های پازل کلمات نباشد. خوشبختانه با توجه به اینکه ساخت و توسعه‌ی بازی بر اساس این ژانر از نظر فنی سبک‌تر و آسان‌تر است، بازی‌سازان داخلی کفه‌ی ترازو را به سمت جلوه‌های بصری هنری و المان‌های دیگری که درش قدرت بیشتری دارند سوق داده‌اند و شاهد آثار خلاقانه و جالب توجهی هستیم.

این‌ها را گفتیم تا شما را با اثری به نام شهزاد، کاری از استودیو باران رویا که در کارنامه خود بازی‌های درخشانی مانند سلحشوران و ماشین جنگی را دارند، آشنا کنیم. شاید هیچکس از یک بازی ژانر پازل کلمات انتظار قصه‌گویی یا گیم‌پلی‌ای محتوا محور و آموزشی نداشته باشد و صرف وقت‌گذرانی و انجام چالش پیدا کردن کلمات، چنین بازی‌هایی را تجربه کند، اما شهزاد مسیر بسیار جالب توجهی را انتخاب کرده که از آن یک محصول با ارزش ساخته است.

در بخش گیم‌پلی و در واقع بدنه‌ی اصلی بازی که چینش حروف به هدف پیدا کردن کلمات مناسب پی‌ریزی شده، شهزاد از ساختار جدول‌‌گونه استفاده کرده و شما بیشتر مواقع می‌توانید با پیدا کردن یکی از کلمات، حرف ستون یا ردیف دیگری را ببینید که این قضیه باعث می‌شود کمی بازی راحت‌تر از حالت معمول خود را نشان دهد. اما در همین بخش، سازندگان بازی از المانی به نام فرهنگ عمید برای به چالش کشیدن مخاطب استفاده کرده‌اند. خیلی خلاصه بخواهم بگویم، عمید یک فرهنگ لغت فارسی به فارسی تالیف حسن عمید، از نویسندگان و روزنامه‌نگاران مشهور معاصر ایران است که تاثیر بسیار زیادی بر روی ادبیات حال حاضر زبان فارسی گذاشته است.

بررسی بازی موبایلی شهزاد
این نیست که کلمات آشنا در بازی کم باشند و گاهی مراحلی از بازی پر از کلماتی هستند که روزمره به کار می‌روند.

خب اگر راستش را بخواهید، خود من هم تا قبل از تجربه‌ی شهزاد، چیزی از فرهنگ عمید نشنیده بودم و همین مسئله سبب شد تا بسیاری از کلماتی که در بازی وجود دارند، برایم نا آشنا باشند. کلماتی که شاید هیچوقت حدس نزنید که ترکیب حروف پیش روی‌تان هستند، اما سازندگان بازی با استفاده از این ویژگی، سهل بودن پیدا کردن کلمات به واسطه‌ی ساختار جدول مانند را تا حدی از بین برده‌اند. البته در مورد معنای کلمات نگران نباشید، چرا که می‌توانید به راحتی معنا و مفهوم کلماتی که نمی‌دانید را در بازی ببینید و خب، این قضیه از نظر جنبه‌های آموزشی یک قدم رو به جلو و امتیاز ارزشمند برای بازی شهزاد محسوب می‌شود.

بررسی بازی موبایلی شهزاد
بنا به دلایلی که نمی‌دانیم چرا! نمی‌شود معنی کلمات پنهان را دید!

یکی از مسائلی که شاید مورد توجه مخاطب قرار بگیرد، پیدا کردن برخی کلمات است که نه در جدول اصلی جای دارند و نه بخش کلمات پنهان که شاید در وهله اول با خود بگویید که این مورد از دست سازنده‌های بازی در رفته، اما تا آنجا که من متوجه شدم، این مسئله به عملکرد شما و کلماتی که در جدول‌های قبلی پیدا کردید بر می‌گردد. برای مثال، اگر در جدول‌های قبلی کلمه «پسر» را پیدا کردید و در جدولی که هستید، حروفی وجود دارد که ترکیب کلمه‌ی «پسر» را تشکیل می‌دهند، شما نمی‌توانید این کلمه را دوباره بسازید، چون یک بار قبلا پیدا شده. این مورد را من صد درصد تضمین نمی‌کنم ولی تا آنجا که متوجه شدم سناریوی طرح شده می‌تواند منطقی و صحیح باشد.

اما کمی قبل‌تر در مورد برخی دیگر از ویژگی‌های شهزاد تعریف و تمجید کردیم که بسیار قابل توجه هستند. شهزاد به نوبه‌ی خود یکی از دراماتیک‌ترین بازی‌های ژانر پازل کلمات محسوب می‌شود. بله درست شنیدید، پازل کلمات و دراماتیک! سازندگان بازی با تمرکز و وسواس زیاد در پیاده‌سازی موسیقی و انتخاب صحیح آنها در جای جای بازی، حس آرامش خاصی به بدنه‌ی شهزاد تزریق کرده‌اند که اگر شما این بازی را با هدست انجام دهید، شاید کمتر به خاطر عدم پیدا کردن برخی کلمات، اذیت شوید و همیشه یک حس آرامش‌بخش و جالب به واسطه‌ی نت‌های موسیقی آرام و دلپذیر، ذهن شما را به خلوتی دل‌نشین دعوت می‌کند. شهزاد این تم حرفه‌ای و فوق‌العاده خود را مدیون یکی از برترین هنرمندان کشورمان است. میلاد عدل، وظیفه‌ی تولید موسیقی بازی شهزاد را برعهده داشتند که انصافا توانسته‌ تم هزار و یک شبی بازی را به خوبی در گوش‌های مخاطب بنشانند.

روی دیگر سکه شهزاد، تم بصری و ارائه‌ی محتوا است. هر فصل از بازی، یک بخش از داستان شهزاد را که کوتاه و مختصر است، برای ما بیان می‌کند و بسته به شمایل و ساختار آن داستان، شکل و قیافه فصل هم بر همان مبنا به تصویر کشیده می‌شود. نمی‌توانیم بگوییم که این داستان‌ها که به صورت سریالی دنبال می‌شوند، نقطه قوت برای شهزاد محسوب می‌شوند، اما وجود آنها، آن هم به این شکل مینیمال که زمان زیادی از کاربر نمی‌گیرد، می‌تواند گوشه‌ی ذهن مخاطب جا گیرد و باعث شود بازی با همین یک المان و به این سبک و سیاق، تفاوتی را در دید مخاطب به تصویر بکشد.

بررسی بازی موبایلی شهزاد
قصه‌هایی که ابتدای فصل روایت می‌شوند در نوع خود خواندنی هستند.

شهزاد یک اثر کاملا بی‌نقص نیست و برخی ویژگی‌های آن، شاید باعث شود تا کاربر اذیت شود. به مانند بسیاری از بازی‌های هم‌سبک، امتیاز یا سکه‌هایی در شهزاد وجود دارد که کاربر می‌تواند از آن برای راهنمایی گرفتن استفاده کند. اما نسبت دریافت و نرخ استفاده از آن‌ها برای گرفتن راهنمایی در بازی مقداری غیرطبیعی است. دریافتی سکه شما از بازی ۵ به نهایت ۵۰، بیشتر یا کمتر خواهد بود و این نسبت در مقابل ۱۰۰ سکه برای گرفتن راهنمایی، مقداری آزاردهنده است و امیدواریم سازنده‌های بازی با توجه به این که در چینش کلمات خود از واژه‌هایی کم‌تر شنیده‌ شده استفاده کرده‌اند، در آپدیت‌های بعدی قصه‌ی دریافت سکه را تا حدی آسان‌تر و بهتر بازبینی کنند. البته که بخش فروشگاه در بازی وجود دارد و شما می‌توانید از حداقل ۵ هزار تومان برای ۵۰۰ سکه تا ۱۵۰ هزار تومان برای ۲۰ هزار سکه که ۳۰ درصد هدیه هم به همراه دارد، گزینه‌های متعدد خرید داشته باشید. تماشای تبلیغ و دنبال کردن صفحه‌ی اینستاگرام بازی هم برای شما مقداری سکه به دنبال خواهد داشت که خب، زیاد هم نیستند. بالای بخش راهنما یک طوطی بازیگوش و خوش‌صدا قرارداده شده که با لمس آن عکس‌العمل‌های بامزه‌ای دیده می‌شود که ای کاش این عکس‌العمل‌ها بیشتر بود تا ارتباط مخاطب با این پرنده جالب‌تر می‌شد.

اینطور که از شنیده‌ها پیدا است و استودیو باران رویا طی برخی مصاحبه‌ها تایید کرده، باید منتظر آپدیت‌هایی باشیم که به شهزاد بخش چند نفره و آنلاین اضافه می‌کنند. رقابت‌های آنلاین و درج چند حالت برای آن می‌تواند بیش از پیش بازی را محبوب کند و حتی برگزاری مسابقات آنلاین، آن هم با فضای شهزاد قطعا برای مخاطبانی که از نسخه‌ی اولیه راضی بوده‌اند، جالب توجه خواهد بود.

اینکه استودیو باران رویا برنامه‌های کلانی برای شهزاد در پیش دارد، نشان‌دهنده‌ی این موضوع است که سازندگان از ابتدا، قصد و نیت‌شان ارائه‌ی یک بازی متفاوت و حتی ساختارشکن نسبت به نمونه‌های مشابه در ژانر پازل کلمات بوده و خواهد بود. تجربه‌ای که تلفیقش با حال و هوای شبه فانتزی ایرانی و داستان‌سرایی سنتی، آن هم در اثری که هسته‌ی اصلی‌اش بازی با کلمات است، محصولی ناب، چشم‌نواز و آرامش‌بخش را ارائه داده است.

زنده ماندن یک چنین بازی‌هایی که بر حسب ترند روز دنیا تولید شده و رشد می‌کنند، وابستگی زیادی به ایجاد خلاقیت در ادامه راه دارد. بازی‌ها و سبک‌های ترند، یک دوره‌ی زمانی دارند و به محض اینکه ترند بعدی از راه برسند، بازی‌های قبلی تک به تک از رده خارج می‌شوند، مگر اینکه آنها خود را برای چنین روزهایی آماده کنند و چیزهایی به بازی اضافه کنند که چسبندگی مخاطب را حفظ کند. استودیو باران رویا قبلا تا حد زیادی با بازی‌هایش توانایی خود را برای بقا در بازار نشان داده و امیدوار هستیم شهزاد، که اثری زیبا و دلنواز است، با تمام شدن دوره‌ی ترند بازی‌های پازل کلمات، از دور خارج نشود.

دریافت از کافه بازار

4

خلاصه

اینکه استودیو باران رویا برنامه‌های کلانی برای شهزاد در پیش دارد، نشان‌دهنده‌ی این موضوع است که سازندگان از ابتدا، قصد و نیت‌شان ارائه‌ی یک بازی متفاوت و حتی ساختارشکن نسبت به نمونه‌های مشابه در ژانر پازل کلمات بوده و خواهد بود. تجربه‌ای که تلفیقش با حال و هوای شبه فانتزی ایرانی و داستان‌سرایی سنتی، آن هم در اثری که هسته‌ی اصلی‌اش بازی با کلمات است، محصولی ناب، چشم‌نواز و آرامش‌بخش را ارائه داده است.

نکات مثبت:
استفاده از فرهنگ لغت عمید در کنار فارسی روان
موسیقی آرامش‌بخش و قدرتمند
روایت داستانی جذاب و کوتاه در هر فصل
طراحی هنری ایرانی و با حال و هوای هزار و یک شب

نکات منفی:
نامناسب بودن میزان دریافت سکه و خرج آن در راهنما
نمی‌توان معنی لغات پنهان را دید

دانیال نوروزی

دانیال نوروزی

3 نظر

برای ارسال نظرتان اینجا کلیک کنید

2 + 14 =

  • ممنون از دانیال :yes: :yes:
    توی حجم عظیمی از بازی های این سبکی شاید خلاقیت فقط بتونه راه گشای موفقیت این بازی ها باشه.
    من این بازی رو انجام ندادم ولی واجب شد که تستش کنم. شاید بتونه برای سرگرمی و یا بازی های خانوادگی و چند نفره جایگزین خوبی باشه نسبت به سایر بازی های این سبک

  • شبیه یه سری بازیای دیگه‌س. بخش آنلاینش می‌تونه یه مقدار جذابش کنه ولی در کل نمی‌تونه گیمرای کنسولی و PC بازو راضی نگه داره.بیشتر برای آدمایی خوبه که با گوشی خودشونو سرگرم می‌کنن