مقاله

چگونه یک بازی ویدیویی در کشورمان تبدیل به تهدید شد؟

بازی ویدیویی در کشور

منبع: روزنامه هفت صبح مورخ 7مرداد 1395

نویسنده: محمد طالبیان

چگونه یک بازی ویدیویی در کشور مان تبدیل به تهدید شد؟

هر چیزی که در دنیا بیش از حد محبوب می شود در کشورمان به عنوان تهدید شناخته می شود.فرقی ندارد سوژه مورد نظر چیست، بالاخره ایرادی از آن می گیرند و فعالیتش را با مشکل مواجه می کنند. داستان محبوبیت جهانی پوکمون گو هم دقیقا به همین شکل رقم خورده. در شرایطی که یک هفته از راه اندازی بازی در ایران نمی گذرد، روز گذشته شاهد این بودیم که بالاخره مسؤلین بنیاد ملی بازی های رایانه ای کار خود را کردند و پوکمون گو در ایران فیلتر شد.البته فیلترینگ بازی ویدیویی که از هیچ قانون کشورمان تخطی نمی کند دیگر تبدیل به امری عادی شده و به آن عادت کرده ایم. کسانی که به تئوری توطئة علاقه مند هستند، همواره می توانند از ساده ترین موضوعات، جنبه تاریک و منفی آن را استخراج کنند. در شرایطی که تاکنون به جز حواشی اجتماعی این بازی که در نقاط مختلف دنیا اتفاق افتاده هیچ کس به جز مسولین بنیاد به این موضوع فکر نکرده اند که ممکن است، سازندگان پوکمون از آن برای سرقت اطلاعات استفاده کنند. مطمئنا کشوری که تولید کننده بازی در آن قرار دارد، دشمن های جهانی دیگری جز ایران برای جاسوسی دارد، اما هیچ کدام از آنها چنین تهدیدی را احساس نکرده اند و پوکمون را به عنوان یک سرگرمی می بینند نه دستگاهی برای جاسوسی اطلاعات از مردم.

مقاله محمد طالبیان

  1.  بنیاد ملی بازی های رایانه ای متنی را برای خبرگزاری مهر ارسال کرده که بد نیست بخش های مختلف آن را بررسی کنیم. در این متن توضیح داده شده که «بازی پوکمون گو به دلیل ویژگی های خاص و نحوه بازی شدن، در یک ماه گذشته جنجال های فراوانی در مسایل مختلف اجتماعی،فرهنگی و امنیتی به وجود آورده است که باعث شده این بازی فراتر از یک بازی صرف باشد و حتی توسط برخی از دولت ها محدود یا ممنوع شود» مسئله ای که در اینجا اهمیت پیدا می کند این است که در هیچ نقطه ای از دنیا پوکمون را فراتر از یک بازی نمی بینند، اینکه بخش عمده ای از مردم دنیا درگیر یک بازی شوند، پدیده ای است که طی سال های اخیر بارها تکرار شده و این اولین نمونه در این ابعاد نیست. در ادامه باید به این مسئله هم اشاره کرد که تاکنون هیچ دولتی محدودیت یا ممنوعیت برای بازی ایجاد نکرده و تنها بعضی کشورها توصیه کرده اند که مردم برای تجربه بازی به مناطق نظامی یا امنیتی نزدیک نشوند. موضوعی که می توانست به شکلی مشابه در ایران هم پیاده سازی شود.
  2. در بخشی دیگر از متن به این نکته اشاره شده که «بنیاد ملی بازی های رایانه ای نیز در مکاتبه با ناشر این بازی، دو شرط قرارگیری سرور کاربران ایرانی در داخل کشور و تعیین موقعیت های مکانی بازی با هماهنگی بنیاد را برای ورود رسمی بازی به ایران الزامی دانست.»تاکنون هیچ بازی بزرگی که در خارج از کشور تولید شده با توجه به محدودیت های کشورمان این امکان را نداشته که در ایران سرورهای خود را راه اندازی کند و همین طور هیچ بازی ای در ایران با چنین مشکلی مواجه نشده است. در حال حاضر تعداد زیادی بازی آنلاین در بازار وجود دارند که کاربرهای ایرانی می توانند بدون هیچ مشکلی به سرورهای آنها در خارج آنها در خارج از کشور متصل شده و به تجربه بازی بپردازد. مسئله دیگری که باز هم نشان از اشتباه مسئولین بنیاد دارد این است که آنها در گفت و گوهای قبلی به این نکته اشاره کرده بودند که با «نینتندو» به عنوان سازنده بازی در این راستا تماس گرفته اند. مسئولین بنیاد بهتر است بهتر تحقیقات خود را انجام داده و متوجه این موضوع شوند که سازنده بازی و ناشر آن شرکتی به نام«نیانتیک»است و نینتندو تنها درصدی از مالکیت مجموعه پوکمون را همراه با «پوکمون کمپانی»در اختیار دارد.

مقاله محمد طالبیان

در نهایت بنیاد در متن ارسالی توضیح داده که«با توجه به وجوه فراسرگرمی از جمله مسایل امنیتی و اجتماعی که ممکن است باعث ایجاد اختلال در نظم یا امنیت عمومی شود، بنیاد ملی بازی های رایانه ای انتشار این بازی را منوط به تایید نهادهای مربوط به امنیت اجتماعی و ملی کرده است»در تمام کشورهای میزبان پوکمون گو بدون هیچ نظارتی از سوی سازمان های امنیتی تاکنون هیچ اتفاقی در راستای امنیت اجتماعی به وجود نیامده و مشخص نیست در شرایطی این چنینی، چگونه مسئولین بنیاد به این نتیجه رسیده اند.

علی ذاکری

علی ذاکری

منتقد - گیمر- بازیساز

26 نظر

برای ارسال نظرتان اینجا کلیک کنید

هجده + نوزده =

  • در جواب به “آرش” عزیز که گفته بودن “من که جایی ندیدم که ثابت شده باشه بازی داره جاسوسی می کنه ، چیزی هم که ثابت نشده نباید فیلتر بشه فقط برای اینکه فکر می کنن ممکنه جاسوسی کنن !”
    دوست من نباید بذاریم یه اتفاق بد بیوفته بعد دست بکار بشیم که
    مئل اینه پات روی مینه بگی
    خبما نمیدونم مین چاشنیش فعاله یا نه
    بذا پامو بردارم شاید غیر فعال بود
    غیر فعال هم نبود پامو میذارم روش!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    باز هم میگم
    من نه موافق مسدود شدن بازی هستم نه موافق نشدنش

  • برخی ازدولت ها همیشه به جای مردمشان فکر می کنند و برای آنها تصمیم می گیرند و خود را علامه دهدر می دانند، زیرا از نظر این دولت ها، مردم توانایی عقلی ندارند و صلاحیت تشخیص خوب و از بد را ندارند و بنابراین نباید برای خود انتخابی داشته باشند یا تصمیم گیری کنند.

  • بابا اینم یه بازیه خیلی زود واسه آدم تکراری میشه … بیخیال …
    من بعدا خوندن این مطالب Pokemon Go در گیم ایمگ رفتم بازی رو دانلود کردم با یه فیلتر شکن هم همه کاراشو انجام دادم وارد بازی شدم ولی اصلا باهاش حال نکردم… 😕

    • ظاهراً در هفته ی اول انتشار این بازی، ارزش کل کمپانی نینتندو دو برابر شده.
      همچنین در هفته ی اول توانسته عناوینی مثل محبوبترین بازی ساخته شده، بیشتری تعداد دانلود بین بازی ها و پر درآمدترین بازی ساخته شده را کسب کنه. (احتمالاً مربوط به پلتفرم موبایل هست این آمار)
      همچنین تنها در یک هفته توانسته رکوردهای طول عمر بازی Candy Crush رو به عنوان پرچم دار قبلی، بشکنه.

  • آقا میثم تو برنامه ” مردم چی می گن ؟” منظورتون از اینکه پوکمون گو یه سری چیز های پشت پرده داره چی بود ؟

  • اگه یه دفعه پوکمون کمپانی یه باکیش بشه شرایط ایران رو قبول کنه ، به خدا رئیس بنیاد هر چی پوکمون هست رو می ندازه تو خونه خودش .

  • انتقاد از انتقادتون!
    خوب بود به جای جانب داری، بی طرفانه مسئله را بررسی می کردید.
    این موضوع هم از لحن نگارش این خبر و بخش “یادداشتی کوتاه” در خبر “موضع گیری رسمی بنیاد ملی بازی های رایانه ایی …” مشخص است، هم از تأکیدتون بر اینکه واکنش بنیاد نبست به این بازی، مشابهی در دنیا ندارد.
    به عنوان مثال بیان دارید که “تاکنون هیچ دولتی محدودیت یا ممنوعیت برای بازی ایجاد نکرده و تنها بعضی کشورها توصیه کرده اند که مردم برای تجربه بازی به مناطق نظامی یا امنیتی نزدیک نشوند.” در صورتی که با یک جستجوی ساده در گوگل، لیستی از 8 کشوری که مسدود سازی این بازی در آنها بسیار خبر ساز شده را خواهید یافت (کشورهای بیشتری این بازی را مسدود کرده اند):
    http://heatst.com/uncategorized/countries-are-banning-pokemon-go-and-spreading-weird-conspiracy-theories-about-the-hit-game/
    عربستان، مصر، روسیه، اندونزی، استرالیا، پرتغال، بلاروس و ترکیه در این لیست قرار دارند. این کشور ها با دلایلی اعم از مسائل دینی و یا امنیتی از ورود این بازی به کشورشون جلوگیری کردند.

    • قصد من حمایت از مسدود سازی این بازی نیست. شخصاً خود این موضوع برایم اهمیتی ندارد، همچنین قصد حمایت از بنیاد را نیز ندارم. بلکه واکنش های رسانه های دنیا در قبال این بازی برایم اهمیت دارد و احساس کردم مطلب شما یک جانبه نوشته شده است.
      عدم وجود افکار قدرتمند عرصه ی بازی در اتخاذ تصمیمات بنیاد ملی بازی های رایانه ای به خوبی حس می شود ولی این را هم در نظر بگیرید که این بنیاد همانطور که می بایست، در تصمیم گیری های خود از سایر عناصر سیاسی و غیر سیاسی دیگر نیز تاثیر می پذیرد.

      نگرانی امنیتی بنیاد در مورد این بازی، همانطور که دولت روسیه هم این نگرانی را دارد، بی دلیل هم نیست.
      شاید موضوعی که قصد بیان آن را دارم کاملاً به این بازی و دلایل تصمیم گیری بنیاد بی ربط باشد اما می توان تصور کرد که نفوذ و قدرت گیری سازمان های جاسوسی غربی در اینترنت در دهه اخیر این نوع نگرانی ها را ایجاد کرده است.

    • نمونه ای از نتایج این موضوع ویروس “استاکس نت” (نام رسانه ای) یا همان “المپوس” (نام اصلی پروژه در ان اس ای) می باشد که اولین سلاح سایبری ساخته شده توسط بشر بوده که با هدف خرابکاری در تجهیزات اتمی ایران ساخته و به کار گرفته شد. فناوری استفاده شده در این ویروس به قدری پیشرفته و ترسناک است که تمام دنیا، منجمله آمریکا بعد از این واقعه به دنبال ایجاد یک “تفاهم نامه بین المللی استفاده از سلاح های سایبری” هستند. سند این موضوع در مستند “روز صفرم – Day 0” به تصویر کشیده شده است.

      تنها قصدم از بیان این مطلب این است که عوامل تاثیر گذار در تصمیم گیری های بنیاد ممکن است فراتر از تصور عموم باشد.

    • دوست عزیز در رابطه با لینکی که ارسال کردید من چند تا توضیح بدم
      توی این لینک اسم چند تا کشور اومده
      عربستان: در ابتدا فتوایی مبنی بر ممنوع بودن پوکمون توی این کشور داده شده که هفته بعدش تکذیب شد
      مصر: در مصر هنوز بازی عرضه نشده
      روسیه: در این کشور پوتین گفته که میخوایم پوکمون گو رو بن کنیم به این خاطر که ابزار سازمان جاسوسیه آمریکا، در شرایطی که هنوز بن نشده
      اندونزی: در اندونزی فقط نیروهای پلیس و ارتش اجازه ندارن پوکمون بازی کنند
      استرالیا: در استرالیا که اصلا ممنوع نیست و یک سری قوانین براش گذاشتن مثل بازی نکردن در زمان رانندگی
      پرتغال: در این کشور هم پلیس فقط یک سری توصیه کرده برای بازی کردن پوکمون
      بلاروس: به جز لینکی که شما ارسال کردی هیچ منبع دیگه ای از ممنوعیت بازی در این کشور خبر نداده
      ترکیه: در ترکیه هم یک سری چهره های مذهبی گفتن که باید بن بشه که نشده

      خواستم فقط توضیح بدم که مطلبی که اینجا قرار داده شده که در این زمینه هیچ مشکلی نداره و فعلا ما اولین کشوری هستیم که بازی و فیلتر یا بن کردیم

    • من که جایی ندیدم که ثابت شده باشه بازی داره جاسوسی می کنه ، چیزی هم که ثابت نشده نباید فیلتر بشه فقط برای اینکه فکر می کنن ممکنه جاسوسی کنن ! ( البته شاید اینکه گفتن باید سرور هاش بیاد تو ایران برای جلوگیری از جاسوسی باشه یا برای این بوده که یه پولی به جیب بزنن ، شایدم جفتش ، نمی دونم )

    • با تشکر از نظرات دوستان. واقعاً دیدن فعالیت این افکار فاعل و آگاه به انسان قوت قلب می ده. یکی از ترسناک ترین ترس های جامعه، جامعه ای نا آگاه و نا فاعل است!
      جا داره اینجا از نویسنده ی مطلب آقای “علی ذاکری” تشکر مخصوص کنیم. صد البته واکنش ایشون و موارد مشابه در رسانه هاست که باعث ایجاد تعادل و توجه در افکار جامعه خواهد شد و همین افکار متعادل و همه جانبه خواهد بود که بنیاد و ارگان های مشابه را متوجه آگاهی و نقد جامعه از تصمیمات و اقدامات ایشان می کند. باشد که میزان تاثیر این توجه نیز در تصمیمات و اقدامات بعدی ایشان قابل لمس باشد.

      سازندگی واقعی بازخورد رسانه ها هنگامی ایجاد می شود که از هر تصمیم و اقدام خوبی هم نقد کنیم، هم تقدیر و همچنین نکات مثبت و نکات منفی هر تصمیم بدی را نیز بازگو کنیم. هیچ تصمیم یا اقدامی در این رده، سفید و یا سیاه نیست.

      دوست عزیز، “علی ذاکری”، رسانه های جامعه و جوامع مجازی مانند گیم ایمگ به افکار و قلم شما نیازمندند. از حضور و فعالیت شما متشکرم.

      • ممنون از شما، ولی نویسنده این مطلب جناب محمد طالبیان بودن در روزنامه هفت صبح که اشتباها فراموش شده است که نوشته شود و تصحیح شد.
        باز هم از لطف شما دوست بزرگوار ممنونیم.

    • دوست من اتفاقاتی که تو ایران میوفته رو همه بزرگ میکنن
      حتی اگه دقیقا همون اتفاق جای دیگه رخ داده باشه
      فکر میکنم هم دلیلش بخاطر نوع نگرشیهکه کشور های دیگه بهمون تحمیل کردن (همش میگن ایران بده و فلان خوب یارو تو کشور خودتم انقد بد میگی)
      من مثل خودت نه موافق مسدود شدن بازی هستم نه موافق نشدنش
      البته فکر میکنم دلیلی که بنیاد گفته قانع کنندس (بحث جاسوسی و اینا)

      در کل این بازی برام مهم نیس چون بعد از چن وقت پست پرده این بازی هم رو میشه